Με το αίτημα να αποχωρήσει ο Αλέξης Κούγιας από τη θέση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΛ ολοκληρώθηκε η σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ερασιτεχνική ΑΕΛ στο Επιμελητήριο της Λάρισας για νομικούς και ηθικούς λόγους, με το μητρικό σωματείο να ενημερώνει και για τις εξελίξεις γύρω από την ΠΑΕ ΑΕΛ ζητώντας παράλληλα τη μεταβίβαση των μετοχών.

Η Ερασιτεχνική θέλησε να δώσει τις απαντήσεις της και είχε απευθύνει κάλεσμα στη συνέντευξη Τύπου και σε φορείς της πόλης, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη να δίνει το παρόν όπως εκεί βρέθηκαν και οι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Ρένα Καλαριώτου, Ντίνος Διαμάντος, Θανάσης Μαμάκος) ενώ εκεί βρέθηκαν και ο πρόεδρος των Παλαιμάχων, Τάκης Παραφέστας όπου παρακολούθησε με προσοχή ότι ειπώθηκε, όπως και ο πρόεδρος του ΕΑΚ Λάρισας που αναφέρθηκε στην περίπτωση του Αλκαζάρ.

Από την ΠΑΕ ΑΕΛ, παραβρέθηκε ο Αντιπρόεδρος των “βυσσινί”, Σωτήρης Μάρκου όπου και τοποθετήθηκε σε κάποια από τα θέματα που τέθηκαν απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ομάδας στις 20 Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί όπως ενημέρωσε στην ίδια αίθουσα.

Από εκεί και πέρα, με το ξεκίνημα έγινε μία ενημέρωση για τον ρόλο της Ερασιτεχνική ΑΕΛ στην πόλη της Λάρισας, αλλά και τις σχέσεις που έχει με την ΠΑΕ ΑΕΛ καθώς και τον οικονομικό έλεγχο που έχει το δικαίωμα να έχει.

Νάκας: “Ζητάμε να μεταβιβαστούν οι μετοχές και για το νομικό και το ηθικό κομμάτι” 

 «Οι εξελίξεις πλέον μας υποχρεώνουν να πάρουμε σαφή θέση και να εκφράσουμε την πεποίθηση του Δ.Σ. του σωματείου όπως και των φιλάθλων, ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Η αδιαφορία είναι η μεγαλύτερη ένδειξη πως πρέπει να γίνει όλο αυτό με ήρεμο τρόπο.

Δεν είμαστε σε θέση να υποδείξουμε εμείς το χρόνο και το τρόπο. Αυτό ανήκει στην μεγαλομέτοχο εταιρεία. Θεωρούμε όμως πως με την ηγεσία του κ. Κούγια δεν μπορεί να αναστραφεί το κλίμα. Και ο κ. Κούγιας κουράζεται με όλα αυτά, αλλά και ο κόσμος δείχνει πλέον πως δεν αντέχει άλλο όλο αυτό.

Δυστυχώς η περιβόητη φράση να τα βρούμε έχει καταντήσει ένα αστείο, όταν όλο αυτό το έχουμε κάνει παραπάνω από δέκα φορές και δεν έχουμε δει κάποιο αντίκρυσμα.

Δεν θα ακούσετε επίθετα και προσωπικές επιθέσεις σήμερα εδώ. Μπορείτε να το πείτε ανοσία από τη πλευρά μας καθώς δεν μας ενδιαφέρει όλο αυτό.

Το ζήτημα πλέον είναι σοβαρό για να ασχοληθούμε με όλα αυτά. Εμείς όμως έχουμε υποχρέωση να καταδικάσουμε ύβρεις και επιθέσεις προς μέλη της ΑΕΛικής οικογένειας. Αυτό από το μεγαλομέτοχο έως και τον τελευταίο οπαδό».

Ενώ σε ερωτήσεις που δέχθηκε στη συνέχεια για το λόγο που κλήθηκαν οι φορείς της πόλης στην συνέντευξη Τύπου ήταν: «Έχει προκηρυχθεί Γενική Συνέλευση για να μπούνε άτομα στο Δ.Σ. ας δημιουργηθεί ένας φορέας που θα τρέξει την ομάδα και αυτό ζητάμε από εσάς κ. Δήμαρχε».

Για το αν θα έπρεπε να κινηθεί η Ερασιτεχνική πιο επιθετικά εναντίον της ΠΑΕ: «Δεν θα κινούμαστε ποτέ έτσι επιθετικά. Αδειοδότηση πάρθηκε από την ομάδα με πολύ κόπου και προσωπικό μάλιστα μελών της Ερασιτεχνικής με χάρες, δεν θα κάναμε λοιπόν κάτι τέτοιο. Σχετικά με τα δελτία δεν ήταν και η πιο ευχάριστη πράξης μας, αλλά είπαμε πως η ΠΑΕ πρέπει να έχει ομάδες Νέων.

Υπάρχουν πολλά σοβαρά θέματα που δείξαμε τεράστια υπομονή. Κάθε φορά που το κάνουμε αυτό μεταφράζεται σαν αδυναμία από τις επιθέσεις που δεν αντιδρούμε».

Γιολδάσης: “Η μετοχική σύνθεση είναι παράνομη”

Στο νομικό κομμάτι του θέματος στάθηκε ο κ. Γιολδάσης, εξηγώντας πως ο Αλέξης Κούγιας δεν μπορεί νομικά να είναι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ και πως η ομάδα λειτουργεί παράνομα. «Ο κ. Κούγιας δεν μπορεί να είναι μέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ. Δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε μετοχική θέση με καμία εταιρία και το αναφέρει και ο αθλητικός νόμος. Η θέση του στη ΠΑΕ είναι παράνομη και όλο αυτό δεν συνάδει με το νόμο. Η ΓΓΑ έχει ενημερωθεί και αδρανεί εδώ και ενάμιση χρόνο.

Η μετοχική σύνθεση είναι παράνομη. Εμείς το ξέρουμε και προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε σαν σωματείο ότι μπορούσαμε. Το παράδειγμα είναι με τον γειτονικό Βόλο και τον κ. Μπέο, εκεί που όπως φάνηκε η ομάδα του Βόλου τουλάχιστον δεν είχε κάποιο πρόβλημα.

Ο κ. Κούγιας θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει καθώς η σύσταση της ΠΑΕ είναι παράνομη. Τα όργανα έχουν ενημερωθεί. Αν πράξουν κάποτε και κάτι δεν το ξέρω».

Τσαγκάλης: “Η ΑΕΛ είναι επανάσταση και μονόδρομος η ενότητα” 

Το λόγο πήρε και ο πρώην πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, Αντώνης Τσαγκάλης που μίλησε για την ενότητα που πρέπει να έρθει μεταξύ των πολιτών και των φιλάθλων της πόλης: «Δεν έχω τις ίδιες αρμοδιότητες πλέον, αλλά είμαι κομμάτι της ΑΕΛ. Αυτά τα έχουμε πει χιλιάδες φορές στις συνελεύσεις, έχοντας δεχθεί πολλά. Η ομάδα όμως είναι το πάθος μου και τα πάθη μου έχω μάθει να τα υπηρετώ.

Ο καθένας από εσάς προσωπικά ας κάνει κάτι για να έχουν οι Λαρισαίοι τη Κυριακή τους πίσω. Δεν τα στέρησα εγώ και η Ερασιτεχνική, αλλά κάποιοι άνθρωποι τους έδιωξαν. Αν όλοι έχουμε άδικο και είμαστε τρελοί δεν ξέρω τι να πω.

Είμαστε όμως καταδικασμένοι να ζούμε στην ίδια πόλη. Πριν από τρία χρόνια κανείς δεν κοιτούσε τον άλλον περίεργα.

Δεν με ενδιαφέρει ποιον αγαπάει ο καθένας, εγώ θέλω όλοι να αγαπάνε την ΑΕΛ. Η πόλη έχει ανάγκη από ενότητα και στήριξη. Εγώ όμως βλέπω το αντίθετο και είναι πράγματα που έπρεπε να σταματήσουν από… χθες. Πρέπει να είμαστε μία γροθιά σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο όλοι αυτοί που επαναστάτησαν τότε κλείνοντας τους δρόμους θα ήταν φυλακή. Εγώ δεν τα ξεχνάω αυτό. Δεν τους φτύνω αυτούς τους ανθρώπους και τους αγώνες. Η ΑΕΛ είναι επανάσταση.

Ο καθένας ας πάρει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί. Είμαι διατεθειμένος να ξεχάσω πολλά. Τις προσβολές, τα δικαστήρια. Είναι μονόδρομος η ενότητα. Η δημοτική αρχή είναι εδώ, οι Παλαίμαχοι και είστε εσείς. Οι φίλαθλοι. Αν είστε εσείς στην κερκίδα θέλω να είμαι κι εγώ».

Για να συμπληρώσει ο Απόστολος Καλογιάννης από το ακροατήριο, : “Αυτά τα λόγια του Αντώνη με κάλυψαν ακριβώς”.

Το τίμημα της ΑΕΛ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε και πάλι ο Γιώργος Νάκας, απαντώντας στο τίμημα της ΠΑΕ ΑΕΛ από την Ερασιτεχνική στον Βαγγέλη Πλεξίδα, αλλά και από τον δεύτερο στον Αλέξη Κούγια.

«Για το τίμημα των 300.000 ευρώ προς τον κ. Πλεξίδα είναι αλήθεια πως τόσο ήταν το ποσό συν 240.000 ευρώ για το προπονητήριο των Δέντρων. Δεν θα κρίνω αν είναι λίγα ή πολλά.

240.000 ευρώ όμως πουλήθηκε ξανά το προπονητήριο των Δέντρων και η ΠΑΕ στις 160.000 ευρώ στη συνέχεια. Αν ήταν ευτελές το τίμημα από τη Γ’ στη Β’ ας δούνε λοιπόν την αγορά της La Farm στην Ανίκητο Άλογο.

Το μη διαπραγματεύσιμο… AEL FC ARENA

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής μίλησε για το AEL FC ARENA την περίοδο του 2008, όταν έπρεπε να παρθούν αποφάσεις σχετικά με την κατασκευή του γηπέδου. «Δεν θα πάρω θέση για τη συμφωνία κι αν είναι ακριβό ή όχι το AEL FC ARENA σήμερα, αλλά θα πάω στο 2008.

Η απάντηση από το υπουργείου που ήταν τότε ο κ. Ιωαννίδης και ο κ. Ορφανός ήταν “υπογράφεται αυτή τη σύμβαση όπως πέρασε από τη Βουλή, όπως πέρασε στο ΦΕΚ ή καθόλου”. Δεν ήταν διαπραγματεύσιμο. Ο Ερασιτέχνης όμως τότε δεν ήταν οικοπεδούχος.

Επενδυτές υπάρχουν;

Φυσικά στο κομμάτι των ερωτήσεων δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί το αύριο της ομάδας κι αν η Ερασιτεχνική ΑΕΛ γνωρίζει για την ύπαρξη κάποιου άλλου επενδυτή. «Όχι δεν έχουμε γίνει δέκτες και δεν γνωρίζουμε κάτι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Εμείς μπορούμε να του προσφέρουμε μόνο τη θεσμική ενημέρωση. Δεν είμαστε μεσάζοντες».

Η τοποθέτηση της… ΠΑΕ και η απάντηση Κωσταρόπουλου

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ, Σωτήρης Μάρκου, που βρέθηκε στο Επιμελητήριο πήρε το λόγο καλώντας όλο το κόσμο στην έκτακτη ΓΣ της ΠΑΕ ΑΕΛ στις 20 Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο.

Ο ίδιος στην τοποθέτηση που ζήτησε μίλησε για το AEL FC ARENA και τα χρήματα που πληρώνει η ομάδα, το στάδιο Αλκαζάρ και τις ενέργειες που έχει ζητήσει από το Δήμο και την Πολιτεία, τις αδειοδοτήσεις που παίρνει η ομάδα νόμιμα σε όλα τα πρωταθλήματα που αγωνίστηκε, αλλά και το θέμα που είχε προκύψει σχετικά τα δελτία των ομάδων Νέων την περασμένη σεζόν.

Με τον κ. Κωσταρόπουλο να του απαντά για το θέμα του Αλκαζάρ: «Μέσα στο 2017 είδατε την εγκατάσταση, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε αναλαμβάνοντας εσείς τα έξοδα που αντιστοιχούν έτσι κι αλλιώς στην ομάδα και να γίνουν τα υπόλοιπα.

Αν η ΠΑΕ ήθελε να αγωνιστεί στο Αλκαζάρ θα το είχε λύσει το πρόβλημα. Δεν είναι σωστό να τα ρίχνετε σε εμάς. Μπορείτε να κάνετε εσείς τη μελέτη για τη στατική ενημερότητα. Αυτό τώρα το κάνει ή ΓΓΑ ή η Περιφέρεια, αλλά είναι χρονοβόρο. Θα μπορούσατε να το λύσετε εσείς λοιπόν πιο γρήγορα αν θέλατε να αγωνιστείτε στο ιστορικό Αλκαζάρ».

Καλογιάννης: “Σταματήστε να χρησιμοποιείται το όνομα του δημάρχου”

Τελευταίοι μίλησαν ο δήμαρχος Λαρισαίων, αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Πρώτος το λόγο πήρε ο Απόστολος Καλογιάννης που φάνηκε αρκετά προβληματισμένος από την κατάσταση και στο θέμα του γηπέδου, αλλά και μεταξύ των φιλάθλων: «Είμαι πολύ προβληματισμένος αν θα έπρεπε να μιλήσω ή όχι. Τι πάμε να λύσουμε σήμερα; Είναι τυχαίο πως το γηπεδικό έφτασε εκεί που έφτασε σήμερα;

Το 2008 όταν εγώ δεν υπέγραφα για το γήπεδο και οι Monsters ήταν στο γραφείο μου και μου φώναζαν. Μιμηθήκαμε τα κέντρα των αποφάσεων στη περιφέρεια και τώρα το πληρώνουμε. Όσοι φωνάζαμε για τις λάθος επιλογές του τότε σήμερα δικαιωνόμαστε. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Μπορεί αυτό απλά να είναι μία προσωπική ικανοποίηση.

Το σημερινό πρόβλημα μια ομάδας που είναι όλη η πόλη μαζί της, μίας ομάδας με το σύμβολό της σήμερα είναι σε στρατόπεδα. Αυτό διαπιστώνω.

Στην αγωνία όλων και κάποιων παραγόντων χρησιμοποιείται το όνομα του δημάρχου όπως και δεν θα το ανεχτώ αυτό. Σταματήστε να χρησιμοποιείται το όνομα του δημάρχου. Ως εκφραστές μπορούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να δώσουμε λύση στο αδιέξοδο. Δεν γίνεται να πει όμως ο Δήμος πούλα τις μετοχές.

Για λαϊκή βάση δεν μίλησε κανένας μέχρι σήμερα στην ομάδα στο τρόπο διοίκηση, αλλά με το μοντέλο της ΠΑΕ που είχε κάποτε ο Κόκκαλης μιλάμε ακόμα. Την διέξοδο θα τη δώσουν οι συνελεύσεις και οι προτάσεις, όχι Δήμος. Ο Δήμος θα δώσει λύσεις αν υπάρξει αυτή η ένωση.

Καραλαριώτου: Να δούμε αν μπορούμε να προσφέρουμε ενωτικό ρόλο

Από την πλευρά της η Ρένα Καραλαριώτου είπε: «Η ΑΕΛ είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους. Ο δήμαρχος σωστά ανέφερε πως δημιουργεί πρόβλημα στην ενότητα της πόλης. Δεν ήμουν τότε στο δημοτικό συμβούλιο για να το ξέρω και θα ήθελα αν γίνεται να υπάρξει μία συζήτηση σχετικά με το γήπεδο.

Νομίζω πως η ομάδα είναι ο κοινός στόχος. Δεν παίρνω θέση. Η εταιρεία είναι ιδιωτική και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τους μετόχους. Μπορούμε όμως να δούμε τι ρόλο ενωτικό μπορούμε να προσφέρουμε».

Διαμάντος: “Ενότητα της πόλης η ομάδα”

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δηλώσεις του Ντίνου Διαμάντου: «Να προσυπογράψω το πνεύμα της ενότητας (πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου) ξέρω τα πάντα για το γήπεδο. Όπως και τα δικαιώματα του Δήμου. Σε μία συνέλευση μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα λοιπόν. Δυστυχώς αναλωνόμαστε σε άλλα κι όχι για το διοικητικό. Η ενότητας της πόλης είναι η ομάδα».

Μαμάκος: “Δύσκολο να κλείσουν οι πληγές”

Ενώ ο υποψήφιος για το δήμο Λαρισαίων με την παράταξη «Λάρισα – πόλη του αύριο», Θανάσης Μαμάκος ανέφερε: «Το να ακούμε ευχολόγιο είναι το μόνο εύκολα. Οι πληγές που έχουν ανοίξει θα κλείσουν δύσκολα. Κι αυτές είναι που έχουμε μεταξύ μας κι όχι Ερασιτεχνική με την ΠΑΕ. Το θέμα της ενότητας είναι να το δείξουμε έμπρακτα. Το να μιλάμε για το γεγονός του γηπέδου είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όταν υπάρχουν από τότε 20.000 υπογραφές.

Να βάλουν νερό στο κρασί τους οι εμπλεκόμενοι κι ας βρούνε λύσεις. Η ΠΑΕ έτσι όπως λειτουργεί έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης κατά την άποψή μου, αλλά έτσι είναι το πλαίσιο των εταιριών.

Και ναι να φύγει ο Κούγιας, αλλά ποιος θα έρθει μετά. Ας μην ξεχνάμε πως είναι ο μεγαλομέτοχος και θα πουλήσει όποτε θέλει ή όποτε τον κάνουμε να θέλει.Ο καθένας ας δείξει τις προθέσεις του».