Η ΑΕΛ επέλεξε να μπει σε «τελικούς» από νωρίς. Καλό ή κακό θα φανεί στη πορεία το να παίζεις με τέτοια πίεση από την αρχή της σεζόν, ειδικά από τη στιγμή που οι «βυσσινί» είναι μέσα στους στόχους που έχουν θέσει. Αλλά η κίνηση έγινε και ο… «πόλεμος» ξεκίνησε.

Από τη στιγμή όμως που πάρθηκε η απόφαση να παιχτεί το παιχνίδι με αυτούς τους όρους πρέπει να λυθούν αρκετά πράγματα. Πράγματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί ή να μην είναι υπαρκτά από τη στιγμή που σκοπός είναι η ΑΕΛ να ανέβει επίπεδο.

Το κενό μέχρι και το εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ βοηθάει έτσι ώστε η λίστα που θα δημιουργηθεί να διορθώσει κάποια κακώς γραμμένα κείμενα. Μία λίστα που στο τέλος της μίνι προετοιμασίας θα έχει κάνει καλύτερη την ομάδα, αν έχουν μπει τα «τσεκ» από δίπλα.

Πρώτον, κεφάλαιο ηρεμία. Όποιος κι αν μου πει ότι στην ομάδα όλα λειτουργούν δίχως άγχος, θα τρομάξω περισσότερο. Αν κάποιος μου πει πως μετά τις αποχωρήσεις παικτών, την αναταραχή, τις δηλώσεις για το ποιος κάνει και ποιος όχι ειδικά από τον μεγαλομέτοχο και τα «κοψίματα» στη πρώτη στραβή, το αγωνιστικό τμήμα συνεχίζει να λειτουργεί «αναίσθητα» είναι τρομακτικό.

Άρα, θέλω να πιστεύω πως η λογική αντίδραση είναι, όλοι στο αγωνιστικό κομμάτι να βλέπουν κάπως μουδιασμένα αυτές τις ανακατατάξεις και αγωνιστικά να φοβούνται οποιοδήποτε λάθος. Ναι επαγγελματίες είναι όλοι, αλλά ας μην ξεχνάμε πως είναι και άνθρωποι. Και για να λειτουργήσεις σωστά πρέπει να είσαι ήρεμος.

Δεύτερον. Στήριξη στο προπονητή. Ή έτσι φαίνεται μόνο στα… χαρτιά. Ο Αντρέ Πάους είπε πως αν δεν εμπιστευόταν την διοίκηση δεν θα ήταν σ’αυτή τη θέση. Αλλά ο Αντρέ Πάους μέσα σε μία εβδομάδα έχασε πέντε παίκτες. Ντοντό, Λαμπρόπουλος και Αναστασόπουλος είπαν ήδη το αντίο, ενώ προς αποχώρηση βρίσκονται οι Φάρκας και Κουτσιανικούλης. Μέσα σ’αυτούς και ο Κρητικός που μπήκε στη λίστα των δανεικών, ενώ κατά την ΠΑΕ λίγες εβδομάδες πριν ο Ολλανδός τον ήθελε στο ρόστερ του. Παίκτες που δούλεψε όλο αυτό το διάστημα και τους εμπιστεύθηκε.

Έχουμε λοιπόν μία παρέμβαση που μόνο στήριξη δεν δείχνει. Δέχομαι πως έγινε ενίσχυση και μπορεί να υπάρξει κι άλλη. Αλλά και πάλι δεν θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει όλο αυτό το νέο δημιούργημα ομάδα; Πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν προπονητή όταν τον κολλάς στον τοίχο και τον βάζεις σε κλίμα πολέμου τη στιγμή που δεν τον βοηθάς να φτιάξει στη τελική μία «πολεμική μηχανή».

Και περνάμε στο τρίτο που συνδέεται με την στήριξη. Ο καθένας στην ομάδα έχει το ρόλο του ή έτσι πρέπει να γίνεται. Ο μεγαλομέτοχος έχεις τους δικούς. Η θέση του Αλέξη Κούγια δεν είναι να επεμβαίνει σε όλα τα τμήματα μίας ομάδας. Σίγουρα αυτός που βάζει το ρευστό παίρνει και τη τελική απόφαση αν θα εγκριθεί κάτι, αλλά δεν επεμβαίνει στο έργο αυτών που ο ίδιος έχει τοποθετήσει στις θέσεις αυτές.

Δεν είναι δουλειά του μεγαλομετόχου να βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας, δεν είναι δουλεία του να διαμαρτύρεται στο τέταρτο ή σε οποιοδήποτε παίκτη που μπορεί να προκαλεί. Κι αυτά από επίπεδο ανδρικού τμήματος έως και των τμημάτων υποδομής. Οι ρόλοι πρέπει να μοιράζονται σωστά.

Για να πάμε στο τέταρτο. Διανομή ρόλων. Αυτή τη στιγμή λείπουν άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά. Τεχνικός διευθυντής και γενικός αρχηγός πρέπει να υπάρξουν γρήγορα για να αναλάβουν τους ρόλους τους. Ακόμα και στο κομμάτι του scouting. Οι επιλογές των παικτών πρέπει να πάψουν να γίνονται στη λογική λαχείου και στο «αν σου κάτσει». Και αυτό φαίνεται περίτρανα στα «ξεκαθαρίσματα».

Χρειάζονται άνθρωποι με γνώσεις στο αντικείμενο και όχι άνθρωποι που απλά βλέπουν χρόνια ποδόσφαιρο και… ξέρουν. Και μαζί μ’αυτό ελευθερία να δουλέψουν και όχι εμπλοκή στο έργο τους, αλλά αξιολόγηση βάσει χρονοδιαγράμματος και επίτευξης στόχων.

Και αφού η ομάδα ψάχνει να ανέβει επίπεδο, πρέπει να δει όλη την εικόνα. Περνάμε λοιπόν στο γήπεδο. Το AEL FC ARENA ήταν καταπονημένο από το πρώτο φιλικό φέτος. Τότε όμως όλοι μπορούσαν να δώσουν χρόνο μέχρι το πρώτο επίσημο. Στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης το γήπεδο όμως ήταν και πάλι σε τραγική κατάσταση.

Σίγουρα η Ελλάδα στη πλειοψηφία της έχει «χωράφια», αλλά έτσι κανείς δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις να δει καλό ποδόσφαιρο. Συμπερασματικά όλοι οι παίκτες έχουν δικαίωμα στο λάθος γιατί όλο και κάπου θα σε «πουλήσει» το χορτάρι, όλο και κάπου θα γίνει ένα λάθος κοντρόλ, ίσως δεχθείς και ένα γκολ εξαιτίας μιας λακκούβας. Άρα είναι επιτακτικό αν θες να δεις καλό θέαμα, να μπορείς να δώσεις και μία καλή σκηνή.

Τελευταίο, αλλά σημαντικότερο για το μέλλον της ίδιας της ΑΕΛ. Το κλείσιμο της πόρτας στα παιδιά των ακαδημιών της Ερασιτεχνικής ΑΕΛ. Όσες κόντρες και αν έχει ΠΑΕ και Ερασιτεχνική το αύριο της ομάδας πρέπει να προφυλαχθεί. Οι μικροί ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ, δεν ασχολούνται με τα πρόσωπα. Πολλά παιδιά μπορεί να μην τα ξέρουν κιόλας και καλά κάνουν.

Το να αφήσεις εκτός γηπέδου αυτά τα παιδιά, που φέρουν το σήμα της ομάδας στο στήθος τους και είναι οι πιο θερμοί οπαδοί της ομάδας και μπορούν να είναι για πολλά χρόνια είναι λάθος. Είναι αυτά τα παιδιά που παίζουν με άλλες ακαδημίες και ομάδες και χαίρονται όταν κερδίζουν, γιατί κερδίζει η ΑΕΛ και αυτοί ανήκουν εκεί.

Η λίστα είναι προς διάθεση. Δεν ξέρω αν θα λυθεί κάτι ή όχι, αλλά σίγουρα αν θέλει κάποιος να ανεβάσει το επίπεδο σε κάτι, πρέπει να είναι προετοιμασμένος να ανέβει κι ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο μέσα του.

Χρίστος Τζίκας