Και… δράση! Το πρωτάθλημα της Super League ακόμα μία φορά ξεκινά θεαματικό. Ναι το θέαμα δεν πρόκειται ποτέ να λείψει από μία διοργάνωση που πάντα κάτι θα έχει για να κάνει το κοινό της να μην βαριέται. Να ξενερώνει ίσως, αλλά ποτέ να βαριέται.

Έτσι λοιπόν και φέτος, έστω και στο παρά ένα με συμφωνίες σε τηλεοπτικά, εκατομμύρια που δεν μετακινούνται, κόντρες, επιστολές, νέες επιστολές και μερικές κόντρες ακόμα σήμερα το ελληνικό πρωτάθλημα ξεκινάει μαζί με άλλα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη.

Σ’αυτό δεσπόζει και η ΑΕΛ. Με πρεμιέρα σήμερα (21:30) στο «Γ. Καραϊσκάκης» κόντρα στον πρωταθλητή Ολυμπιακό και με πρόγραμμα «φωτιά» μέχρι το «σβήσιμο» της 7ης αγωνιστικής και το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα. Όχι ότι η συνέχεια είναι παιχνιδάκι, αλλά σίγουρα ένα πιο βατό μονοπάτι.

Τα θέλω των «βυσσινί» φέτος περισσότερα. Ο πόλεμος κόντρα σε όλους, που φωτογράφιζε μάχη για τη παραμονή, εξελίχθηκε σε μία θέση στο μέσο της βαθμολογίας. Ή όπως είπε και ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, «στοχεύουμε από την 5η έως τη 10η θέση».

Προπονητής, από πέρυσι, ο Αντρέ Πάους. Η χρονιά τον βρήκε την προηγούμενη σεζόν να «καθαρίζει» την υπόθεση σωτηρίας και φέτος με χρόνο να προετοιμάσει μία ομάδα όπως ο ίδιος θέλει και με μπόλικη ενίσχυση ετοιμάζεται για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο Ολλανδός μπορεί να πιστωθεί μάλιστα αρκετά θετικά χαρακτηριστικά με την ομάδα να έχει μία πιο… ελπιδοφόρα εικόνα σε σχέση με αυτής κάτι μηνών πριν. Βέβαια κι εδώ η δουλειά θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Στο πάρε-δώσε των «βυσσινί» υπήρχαν κι εκεί πολλές αλλαγές που εξελίχθηκαν σε σίριαλ. Από την περσινή ομάδα θα απουσιάσουν παίκτες που έπαιξαν το ρόλο τους πέρυσι, όπως οι Γιοβάνοβιτς, Ξενοδόχοβ, Αβραάμ, όπως και μονάδες του Ιανουαρίου που ήρθαν έδωσαν και έφυγαν (Μασαλέσα, Ικάουνιεκς).

Από την άλλη όμως ήρθαν παίκτες που ξέρουν τα κατατόπια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Περόνε, Λεοζίνιο, Κούσας, Γουάλας θα ενισχύσουν την ΑΕΛ, ενώ στην χώρα για πρώτη φορά θα βρεθούν και παίκτες που έχουν ζήσεις… πολλών ειδών καταστάσεις με ομάδες που βρίσκονταν πολλές φορές στα σχοινιά.

Φυσικά, υπήρξαν και οι μεταγραφές του καλοκαιριού, που δεν πρόλαβαν να βγάλουν… καλοκαίρι. Ο Χρήστος Αγρόδημος που θα μπορούσε να διεκδικεί θέση βασικού, κατά τον Αλέξη Κούγια, αποδεσμεύθηκε από τους «βυσσινί» γιατί έκανε μόνο για δανεικός, ενώ ο Άλμπι Άλα που ήρθε για να δώσει εμπειρία ως πρωταθλητής, λογίζεται ως μία παλιά ιστορία με την πρώην του ομάδα την Κουκέσι να ξεκαθαρίζει πως ο παίκτης δεσμεύεται με συμβόλαιο.

Και επιστρέφουμε στο κομμάτι των στόχων. Μπορεί η ΑΕΛ να πετύχει αυτό που έχει θέσει; Η αλήθεια είναι πως το κομμάτι της προετοιμασίας, μαζί με όλα τα φιλικά δείχνουν μία ομάδα που είναι καλύτερη. Αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος σίγουρα θα παίξει ρόλο πως και οι αντίπαλες ομάδες έμοιαζαν σ’αυτό το κομμάτι κατώτερες. Άρα, από τη μία η εξέλιξη της ΑΕΛ, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση που έδειξαν οι αντίπαλοί της μπορούν να δείχνουν πως ο στόχος είναι ρεαλιστικός.

Χαμηλά στο κείμενο, ψηλά στη λίστα. Οι ανακατατάξεις στο τεχνικό τιμ την τελευταία στιγμή. Ο Ηλίας Φυντάνης παραιτήθηκε ξαφνικά από τη μία, ο Αλέξης Κούγιας τον απομάκρυνε από την άλλη και η μετάφραση χάθηκε ακόμα μια φορά. Έτσι άνοιξαν θέσεις (βοηθού προπονητή, τεχνικού διευθυντή) που πρέπει να κλείσουν.

Προσδεθείτε… καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας. Η Super League ξεκινά!

Χρίστος Τζίκας