Η ΑΕΛ βρίσκεται για 7η ημέρα στο Καρπενήσι έχοντας παίξει ένα φιλικό με τον ΠΑΣ Γιάννινα και η πρώτη αίσθηση που μπορεί να σου αφήσει είναι πως σίγουρα σε πολλές θέσεις είναι πιο βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Σε θέματα ποιότητας. Το ζητούμενο προς ώρας είναι η αφομοίωση ενός τελείως διαφορετικού στιλ παιχνιδιού γι’ αυτούς τους ποδοσφαιριστές αλλά και η «χημεία» στην οποία ο Πάους ποντάρει πολλά.

Ο Ολλανδός τεχνικός από την πρώτη μέρα ζήτησε κυκλοφορία μπάλας, πρέσινγκ, σωστή αμυντική τοποθέτηση και μετατόπιση της άμυνας ανάλογα με το πως επιτίθενται οι αντίπαλοι και ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας σε σχηματισμό 4-2-3-1 με έναν οργανωτή στον άξονα, έναν κόφτη στη δυάδα των χαφ με τον δεύτερο να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και έναν φορ περιοχής.

Ποδόσφαιρο κατοχής είναι αλήθεια πως είναι πολύ δύσκολο να δεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το συγκεκριμένο στιλ το παίζουν ελάχιστες ομάδες γιατί διαθέτει το λιγότερο δυνατό ρίσκο, το οποίο είναι διατεθειμένος να πάρει ο Πάους.

Το τεχνικό τιμ έχει προσαρμοστεί στη φιλοσοφία του τεχνικού της ΑΕΛ. Με άλλα λόγια, ο γυμναστής Βασίλης Καλαποθαράκος έχει ακολουθήσει κατά γράμμα τις πολλές ασκήσεις με μπάλα, ο προπονητής τερματοφυλάκων Θεόδωρος Κάντας δουλεύει αρκετά με τα… πόδια στους τερματοφύλακες έχοντας το πλήρη έλεγχο στην 4άδα στη θέση «1», ενώ ο Ηλίας Φυντάνης περισσότερο δείχνει να έχει έναν ρόλο επίβλεψης των πάντων στην ομάδα, χωρίς πολλές παρεμβάσεις.

Το ρόστερ δείχνει αρκετά μεγάλο για την ώρα. Με άλλα λόγια, οι 31 (περιμένουμε την επισημοποίηση της μεταγραφής του Ανδρεόπουλου) είναι 6 παραπάνω από αυτούς που ζήτησε ο Πάους για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και όπως ενημερωθήκατε (και ενημερωθήκαμε) χθες, αρκετοί από αυτούς θα δοθούν δανεικοί την περίοδο του καλοκαιριού.

Το θετικό της φετινής ομάδας είναι ο ανταγωνισμός. Κανείς δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος για τη θέση του αν και υπάρχουν τα «βαριά» χαρτιά. Στις θέσεις των τερματοφυλάκων ο Μπόζοβιτς μπορεί να αισθάνεται την ανάσα του Θεοδωρόπουλου ενώ υπάρχουν και οι «πιτσιρικάδες» Σαφαρίκας και Παπαπολυμέρου, στη θέση των δεξιών μπακ έχουμε την πιο ενδιαφέρουσα τριάδα από τους Ρέντζα, Ναβάρο, Μασούρα, στα αριστερά ο επαγγελματίας Γουάλας έχει τον πρώτο λόγο όμως και ο Κόντορ δεν θα σταματήσει να παλεύει για την διεκδίκηση της θέσης.

Στο κέντρο της άμυνας (το οποίο προβληματίζει προς το παρόν) υπάρχουν οι Φάρκας, Γκόλιας, Άλα, Ζίζιτς (με τους τρεις τελευταίους να παίζουν με ίσες πιθανότητες).

Στον άξονα ο Πάους δείχνει να αρέσκεται στο παιχνίδι με ένα «κόφτη» με σκοπό την διατήρηση της κατοχής. Εκεί θα υπάρξει ο ανταγωνισμός με τους Αναστασόπουλο, Φατιόν και Αγρόδημο.

Στην θέση του «8»αριού δείχνει να προτιμάται ο Αγκάνοβιτς θα παλέψει με τον Λαμπρόπουλο αλλά και τον Ντέλετιτς που μπορεί να αγωνιστεί στη θέση αν και ο Πάους τον χρησιμοποιεί κυρίως στα πλάγια, ενώ είναι στο ρόστερ και ο νεαρός Χοτζάλι και αναμένεται να προστεθεί και ο Ανδρεόπουλος.

Εξτρέμ υπάρχουν οι επιλογές των Ντοντό, Κουτσιανικούλη, Κριζμάν, Ντέλετιτς, Κρητικού και του νεαρού Καλύβα ενώ με την προσθήκη του Περόνε υπάρχει ένας δυνατός ανταγωνισμός για τον βασικό φορ αφού οι Ναζλίδης, Γιαννιτσάνης είναι δύο πολύ δυνατές λύσεις, ενώ υπάρχει στο ρόστερ και ο Δημήτρης Καπός.

Ο Λεοζίνιο είναι ο μοναδικός καθαρός επιτελικός μέσος ενώ μπορεί να παίξει εκεί και ο Αγκάνοβιτς, ο Κρίζμαν, ο Ντέλετιτς αλλά και υπό συνθήκες ο Ναζλίδης.

Αυτός είναι ένας ευχάριστος προβληματισμός για τον Πάους όμως όπως προαναφέραμε για να δούμε την ομάδα να αποδίδει αυτά που επιθυμούμε υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που για μένα συνοψίζονται έτσι.

Το νούμερο ένα ζήτημα έχει να κάνει με την ηρεμία στο περιβάλλον της ομάδας (το αγωνιστικό δεν το φοβάμαι παρά τα… υπόλοιπα), κάτι που δύσκολα επιτυγχάνεται σε αυτή την ομάδα. Το δεύτερο με τις εναλλακτικές του Πάους εφόσον δεν τραβήξει το plan A. Το τρίτο αφορά το κατά πόσο θα δούμε μια «δεμένη» ομάδα από την στιγμή που υπάρχουν 14 νέα πρόσωπα στο σύλλογο, επομένως και αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση. Και 5ο ζήτημα είναι το φετινό στοίχημα με την ανταπόκριση του κόσμου.

Και το τελευταίο αναμένεται να παίξει το σημαντικότερο ρόλο για την ΑΕΛ της νέας χρονιάς.

Γιώργος Σιώχας