Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η τελευταία ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΛ. Κυρίως αυτό που απασχόλησε είναι η άποψη των «βυσσινί» για τον Βαγγέλη Μόρα. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Η ΠΑΕ ΑΕΛ, παρά του ότι ο κ. Κούγιας είχε έρθει σε προφορική συμφωνία με τον Βαγγέλη Μόρα, για την απόκτηση του για τα επόμενα 2 χρόνια, εφόσον έμενε ελεύθερος από την Μπάρι, κατόπιν απαιτήσεως του κ. Paus απέσυρε κάθε ενδιαφέρον για τη μεταγραφή αυτή», για κάποιους δύο νεότερους παίκτες.

Το πρώτο ερωτηματικό έχει να κάνει με την δημοσιοποίηση της κίνησης από τον ίδιο τον Αλέξη Κούγια. Με άλλα λόγια, η ΠΑΕ μας λέει ότι έκανε επαφές με τον παίκτη και του είπε «σε θέλω στην ομάδα» ενώ δεν είχε συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο με τον προπονητή Αντρέ Πάους.

Η ΑΕΛ στην ίδια ανακοίνωση έκανε γνωστό πως ο 32 (!) χρονος Πάβολ Φάρκας μένει στην ομάδα. Και εκεί δημιουργούνται απορίες. Υπάρχει θέση λοιπόν για τον 32χρονο αριστεροπόδαρο Σλοβάκο και όχι για τον 35χρονο δεξιοπόδαρο Λαρισαίο κεντρικό αμυντικό με τους δύο ποδοσφαιριστές να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Είναι και οι δύο υψηλόσωμοι (1.91μ. ο Σλοβάκος – 1.93μ. ο Μόρας), η ταχύτητα τους είναι περίπου η ίδια, είναι αρκετά καλοί και οι δύο τους με τα πόδια, το δυνατό τους στοιχείο είναι το υψηλό παιχνίδι, ενώ ο Έλληνας αμυντικός είναι και πιο γρήγορος για το ύψος του. 

Δηλαδή, η ΠΑΕ μας λέει πως υπάρχει θέση στην ομάδα για έναν παίκτη που κατάφερε να δείξει κάποια στοιχεία σε 3-4 παιχνίδια στη Σούπερ Λιγκ και όχι στον Βαγγέλη Μόρα με 30 συμμετοχές (η τελευταία 29/3/2016) με την Εθνική Ελλάδας και 421 συμμετοχές σε διασυλλογικό επίπεδο όπου οι 181 ήταν στην Serie A (ο πρώτος Έλληνας σε συμμετοχές στο ΙΤΑΛΙΚΟ πρωτάθλημα), οι 92 στη Σούπερ Λιγκ, οι 8 στο Τσάμπιονς Λιγκ(2003-2004, 2006-2007), οι 5 στο Ουέφα (2004-2005, 2005-2006) και οι υπόλοιπες στη Serie B (86) και την Β’ Εθνική (45) οι 14 στο Κύπελλο Ιταλίας και 1 στο Κύπελλο Ελλάδας.

Αν τέθηκε συζήτηση, ή έστω σύγκριση, για το ποιος από τους δύο θα μπορούσε να προτιμηθεί δεν νομίζω πως υπήρχε ούτε ένας που να στήριζε τον Φάρκας σε αυτό το debate. Και πόσω μάλλον να είναι αυτός ο Πάους. Με ποδοσφαιρικά κριτήρια. Γιατί για να πήρε αυτή την απόφαση ο Ολλανδός τεχνικός δεν θα τον είδε ποτέ σε βίντεο για να διαπιστώσει την πραγματική του αξία ακόμη. Δεν θα είδε ακόμη και την περσινή σεζόν που έπαιξε στη σαφώς ανώτερη Serie B από την ελληνική Σούπερ Λιγκ. Και ο Πάους στην μέχρι τώρα πορεία του δεν έχει δείξει να λειτουργεί έτσι. Εκτός και αν τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Του Πάους. Της ΠΑΕ ΑΕΛ. Οποιουδήποτε.

Και τέλος το θέμα με τους νέους. Δεν νομίζω πως θα υπήρχε ούτε ένας… χαμένος ποδοσφαιριστής από την απόκτηση του Μόρα. Και μάλιστα νέος. Δεν ξέρω αν θα έχουν την ευκαιρία στην καριέρα τους οι νεαροί στόπερ, Καρατάσιος-Γκόλιας, να δουλέψουν με μια τέτοια προσωπικότητα στο μέλλον. Με έναν τέτοιο καθοδηγητή. Πάντως στη παρούσα φάση έχασαν μία σπουδαία ευκαιρία. Χωρίς να ευθύνονται.

Συνοψίζοντας μιλάμε για ένα τεράστιο φάουλ το οποίο χωρίζεται σε τρία σκέλη. Δεν μιλάς με παίκτη αν δεν το ξέρει ο προπονητής σου (και κατά τα άλλα η «τριάδα» Κούγιας-Πάους-Φυντάνης συζητά για τις κινήσεις και συναποφασίζει). Δεν απορρίπτεις τον Βαγγέλη Μόρα για να κρατήσεις τον Πάβολ Φάρκας. Το αντεπιχείρημα σου πως δημιουργείς μία νέα βάση στόπερ θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις όταν θα είχες τον πλέον κατάλληλο καθοδηγητή δίπλα τους, τον Βαγγέλη Μόρα, που σήμαινε και σημαίνει περισσότερα από έναν απλό ποδοσφαιριστή για την Λάρισα. Και αυτό όφειλες να το γνωρίζεις.

Γιώργος Σιώχας