Η ΑΕΛ ανακοίνωσε έναν έμπειρο παίκτη που γνωρίζει την κατηγορία και έχει αποδείξει από την πορεία στις προηγούμενες ομάδες του πως μπορεί να βοηθήσει την ερχόμενη σεζόν στην επίτευξη των στόχων. Ο λόγος για τον Λεοζίνιο ο οποίος βρίσκεται σε κάποια κριτήρια που είχαν τοποθετηθεί από τον μεγαλομέτοχο Αλέξη Κούγια στο παρελθόν και αφορούσαν παίκτες που «ποτέ δεν θα περνούσαν από την ΑΕΛ». Όμως, αυτό άλλαξε.

Η πολιτική αυτή είχε εκκίνηση σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι ο Αλέξης Κούγιας αναφέροντας πως «Η ΑΕΛ δεν θα κινηθεί για μεταγραφές αεροδρομίου ή πλατείας. Αλλά για παίκτες ουσίας. Η ομάδα δεν κοιτά παίκτες που μένουν ελεύθεροι από τον Ηρακλή, την Ξάνθη, τον Ατρόμητο και άλλων ομάδων αυτής της δυναμικής γιατί το γεγονός πως δεν κάνουν σε αυτούς οι συγκεκριμένοι παίκτες σημαίνει πως δεν κάνουν και σε εμάς«, όπως είχε πει.

Αυτή η δήλωση τότε είχε διατηρηθεί στο μυαλό αρκετών φιλάθλων. Και σίγουρα μπορεί να μνημονεύεται ακόμη και σήμερα. Παρόλα αυτά ήταν εξ’ αρχής άστοχη. Ο Λεοζίνιο για παράδειγμα έμεινε ελεύθερος από τον Ηρακλή και αποκτήθηκε από την ΑΕΛ. Στο παρελθόν αυτό είχε γίνει και με τον Φάρκας ή το Ναζλίδη. Υπάρχουν παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε αυτές τις ομάδες και έχουν ποιότητα για να πρωταγωνιστήσουν σε μεγαλύτερους συλλόγους. Στο ποδόσφαιρο είναι πολλοί οι παράγοντες που συνδυάζονται στο να πετύχει ένας παίκτης σε μία ομάδα και το γεγονός πως ένας παίκτης αγωνίζεται σε μία ομάδα «μικρής» δυναμικής δεν τον κάνει αυτόματα κακό παίκτη.

Αυτό ίσως έπαιξε ρόλο στην μεταγραφή του Λεοζίνιο. Με άλλα λόγια ο παίκτης μπορεί να πετύχει στην ΑΕΛ αυτά που οι φίλαθλοι θα περιμένουν να δείξει στο χορτάρι, ίσως και όχι. Ωστόσο είναι μία μεταγραφή ουσίας, αφού γνωρίζει την κατηγορία και έχει αποδείξει πως μπορεί να σταθεί στη Σούπερ Λιγκα και με το παραπάνω.

Μεταγραφή ουσίας, όχι πρωτοκλασάτος

Θεωρείται θετικό το γεγονός πως η ΑΕΛ έπαψε να έχει… επιφανειακή κρίση για ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν την κατηγορία αρκεί να έχουν τοποθετηθεί τα κατάλληλα κριτήρια γι’ αυτούς τους παίκτες και να γίνουν οι σωστές επιλογές.

Οι «βυσσινί» μέσω του Κούγια έχουν πει για 5,6 πρωτοκλασάτους παίκτες που θα αποκτήσει η ομάδα τούτη τη μεταγραφική περίοδο. Ο Λεοζίνιο δεν είναι πρωτοκλασάτος αλλά, κατά την άποψη μου, μπορεί να βοηθήσει στους στόχους της ομάδας που είναι ο τερματισμούς στις 10 πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος.

Αρκεί να δείξει αυτά τα οποία τον έκαναν γνωστό κυρίως στο ελληνικό κοινό από το πέρασμα του από τις προηγούμενες έξι ελληνικές ομάδες όπου αγωνίστηκε.

Η υπόθεση… Ντεγκρά

Για όσους το θυμούνται, ο Λεοζίνιο είναι ο σκόρερ του γκολ μετά τη γκάφα του Ντεγκρά την πρεμιέρα με τον Ηρακλή (2-2). Μια υπόθεση που είχε συζητηθεί πολύ. Ο Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του, χωρίς ποτέ να το πει ευθέως, είχε… ενώσει τον κοινό μάνατζερ του Λεοζίνιο, του Περόνε και του Ντεγκρά αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρχε μειωμένη απόδοση. Αυτό βέβαια ουδέποτε βγήκε με επίσημο τρόπο.

Για το τότε περιστατικό ο Λεοζίνιο είχε δηλώσει: «Ο Περόνε πίεσε τον Ντεγκρά και εγώ το ίδιο. Αυτή την εντολή είχαμε. Ο Ντεγκρά είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αλλά δεν έκανε καλό κοντρόλ. Ήταν και το γήπεδο που δεν ήταν σε καλή κατάσταση και που έπαιξε ρόλο στο λάθος που έκανε. Ξέρω τον Ντεγκρά, είναι καλός τερματοφύλακας, αλλά και πιο παλιά έχει κάνει λάθη. Ακόμα όμως και οι μεγάλοι τερματοφύλακες έχουν κάνει σοβαρά λάθη στην καριέρα τους».

Ο μάνατζερ των ποδοσφαιριστών Βέλα Τζούνιορ είχε πει: «Η βία -σωματική, λεκτική ή/και ψυχολογική- είναι απαράδεκτη και κατακριτέα απ’ όπου και απ’ όποιον προέρχεται. Καμία θέση (ιεραρχική ή μη) δε δικαιολογεί την εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς απέναντι σε έναν άνθρωπο. Συντάσσομαι απόλυτα με την ανακοίνωση του ΠΣΑΠ και θέλω να τονίσω ότι και τα λάθη είναι μέσα στο παιχνίδι. Οι προσπάθειες σπίλωσης της τιμής και της υπόληψης του παίκτη μου με υπόνοιες, ότι η φάση ήταν στημένη, δε μπορούν να διατυπώνονται (και δη στα ΜΜΕ) χωρίς αποδείξεις απλά για να δημιουργούν εντυπώσεις, με μοναδικό σκοπό να μειώσουν τη σοβαρότητα μιας απόλυτα ανεύθυνης, κατακριτέας και βίαιης συμπεριφοράς απέναντι στο πρόσωπο ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή και ανθρώπου».

Αυτή φαίνεται όμως πως δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην ολοκλήρωση της μεταγραφής με τον μάνατζερ και πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ, Βέλα Τζούνιορ, να συνεργάζεται για μία ακόμη φορά με την ΠΑΕ ΑΕΛ εκπροσωπώντας ποδοσφαιριστή-πελάτη του με τις δύο πλευρές να έρχονται σε συμφωνία για την μεταγραφή του Λεοζίνιο.

Γιώργος Σιώχας