Η Ισλανδία ζει το «παραμύθι» της ευρισκόμενη στο επίκεντρό όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης μετά τον «άθλο» της να αφήσει εκτός προημιτελικών του Euro την Αγγλία και να διεκδικεί την Κυριακή το βράδυ κόντρα στη διοργανώτρια Γαλλία το εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού.

Ένα μέρος με απόκοσμη ομορφιά που «πλήγωσε» την ΑΕΛ το καλοκαίρι του 2009, όταν η KR τις έκοψε το δρόμο από την επόμενη φάση του Europa League εκεί όπου την περίμενε η Βασιλεία, «φιλοξενεί» έναν άνθρωπο που στο σύντομο πέρασμα του από την Λάρισα αγαπήθηκε  και που το όνομα του έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών των «βυσσινί» κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Έρικ Λάζορικ.

Το SportLarissa με αφορμή τον «άθλο» των Ισλανδών στο Euro έψαξε, βρήκε και μίλησε με τον δικό μας «Ισλανδό» Ράστισλαβ, κι όχι Έρικ όπως μας τόνισε, Λάζορικ. Χωρίς να έχει καμία σχέση πλέον με το ποδόσφαιρο ο 43χρονος Σλοβάκος στην καταγωγή, αλλά με Ισλανδικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας του Λάζορικ, ζει τα 8 χρόνια στο Ρέκιαβικ. Έχοντας «κρεμάσει» τα παπούτσια του από το 2009 επέλεξε να μην έχει καμία σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πλέον είναι οδηγός τουριστικών λεωφορείων που ξεναγούν τους τουρίστες στις ομορφιές της δεύτερης πατρίδας του.  Αν και πέρασαν 8 χρόνια από τότε που έφυγε από την Ελλάδα για την «χώρα των ηφαιστείων» ο Λάζο, όπως μας ζήτησε να τον αποκαλούμε, δεν έχει ξεχάσει τα Ελληνικά…

Έρικ… ΑΕΛ… τι σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας το…

(γέλια)…. Λα-λα-λάζορικ! Παρεμπιπτόντως όχι Έρικ… Το όνομα μου είναι Ράστισλαβ Λάζορικ. Έρικ με φωνάζανε όσο έπαιζα ποδόσφαιρο για τα γκολ που έβαζα κι επειδή έπαιρνα πολλές κόκκινες σαν τον… Έρικ Καντονά. Τώρα πλέον όλοι με φωνάζουν «Λάζο». 

Αλήθεια, αυτό ήταν πάντα μια απορία γιατί σε φωνάζανε όλοι Έρικ…

Λόγω του Καντονά… τώρα όμως δεν έχω καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Από το 2008 που σταμάτησα δεν έχω πλέον καμία σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο… την ΑΕΛ όμως τη θυμάμαι πάντα! Είχε έρθει να παίξει κι εδώ πέρα αλλά έλειπα στο εξωτερικό για επαγγελματικές υποχρεώσεις και δεν μπόρεσα να την παρακολουθήσω. Δεν πίστευα ποτέ ότι η ΑΕΛ θα έρθει στην Ισλανδία… (γέλια)

Unknown
Ο Λάζορικ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι κάνει το 2-0 στο ΑΕΛ – Καστοριά

Τι θυμάσαι από το σύντομο πέρασμα στου στην ΑΕΛ;

Την Καστοριά….! (γέλια) Έπαιξα σε πολλές ομάδες στην Ελλάδα, αλλά σε καμία δεν ένιωσα την αγάπη που ένιωσα στη Λάρισα. Αλήθεια σας λέω αυτό το «Λα-Λα-Λάζορικ» ηχεί ακόμη και τώρα στα αυτιά μου…. 

Γιατί όμως ήταν τόσο σύντομο αυτό το πέρασμα;

Είναι κάτι για το οποίο έχω κάνει λάθος ίσως κι εγώ. Ίσως έπρεπε να περιμένω λίγο παραπάνω εκείνο το καλοκαίρι. Ίσως επηρεάστηκα από κάποιους ανθρώπους. Ίσως να ήταν όλα διαφορετικά στην καριέρα μου. Πολλά ίσως… Ότι έγινε-έγινε. Πέρασα πολύ ωραία στη Λάρισα και θα τη θυμάμαι για πάντα.

Τα τελευταία χρόνια ζεις στην Ισλανδία…

Ναι από το 2008 ζω μόνιμα εδώ. Έχω και ρίζες από την Ισλανδία και επέλεξα να ζήσω τη ζωή μου μετά το ποδόσφαιρο εδώ.

Δεν έχεις καμία επαφή με το ποδόσφαιρο ποια;

Επαγγελματικά όχι. Είμαι οδηγός σε τουριστικά λεωφορεία. Δείχνω στους τουρίστες τις ομορφιές της «δεύτερης» πατρίδας μου.

Και να που η Ισλανδία είναι στο επίκεντρο όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης…

Φυσικά, περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία το παιχνίδι της Κυριακής. Όταν ξεκίνησε το Euro όλοι εδώ πέρα λέγανε πως αρκεί το γεγονός πως είμαστε παρόντες. Όμως παιχνίδι με το παιχνίδι δείξαμε πως μπορούμε να πάμε παρακάτω. Πλέον δεν είναι λίγοι εδώ πέρα που πιστεύουν ότι μπορεί να γίνουμε η νέα Ελλάδα του 2004…

Πως γίνεται μια τόσο μικρή χώρα, με ημι-επαγγελματικό επίπεδο ποδοσφαίρου να καταφέρνει ένα τέτοιο πράγμα;

Με δουλειά και πίστη. Είναι αλήθεια ότι πολλά παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο εδώ κάνουν κι άλλες δουλειές. Αυτό σε άλλη χώρα δε θα γινόταν ποτέ. Όταν διασκεδάζεις παίζοντας κάνεις μεγάλα πράγματα.

Λάζο την ΑΕΛ την παρακολουθείς;

Για να μην πω ψέματα όχι. Στο παρελθόν όταν αγωνιζόταν στην Σούπερλιγκ και στην Ευρώπη μάθαινα νέα της.  Έχω και ένα DVD που μου είχες δώσει εσύ το 2005 με τον τελικό ΑΕΛ – ΠΑΟΚ 4-1… (γέλια). Δεν περίμενα ποτέ ότι θα χτυπούσε το τηλέφωνο μου μετά από τόσα χρόνια και θα ήταν από την Λάρισα για να με ρωτήσουν για την ΑΕΛ… (γέλια). Σας ευχαριστώ που με θυμάστε ακόμα, χαιρετίσματα στην όμορφη Λάρισα.

Μιχάλης Αθ. Μπατζιόλας